Filter:
Branche:

Udvalgte exits

Cases

 
E

En stærk hånd – lige ved hånden

Idéen er så indlysende, at man skulle tro at produktet allerede fandtes blandt de mange tilbud på markedet for velfærdsteknologi. Men fakta er, at de kreative hoveder fra firmaet Manuxa på Als i løbet af 2014 lancerede en patenteret verdensnyhed. Den stærke hånd, eller Manuxa, er et kærkomment hjælpemiddel for mennesker med leddegigt i hænderne, og opfindelsen er hjulpet på vej af BOREAN Innovation.

Hans Jørgen Pedersen, CEO for Manuxa

Man laver selvfølgelig et firma for at tjene penge, men det er en væsentlig drivkraft, at det her rent faktisk er med til at lette mennesker i deres hverdag!

Det begyndte på et seminar om Brugerdrevet Innovation i 2007 på Sønderborg Slot. Kroniske patienter, deres behandlere og patientforeninger kunne over for et forum af teknologer formulere ønsker om bedre hjælpemidler:

”Jeg hæftede mig ved, at de gigtramte ønskede sig en stærk elektronisk hånd som hjælp til de mange tunge greb i fx køkkenet, i supermarkedet, ved tankstationen osv., ” siger ingeniør Hans Jørgen Pedersen, den ene af de to direktører i Manuxa. ”Jeg mente nok, at man med de kompetencer, man har inden for mekatronik måtte kunne lave noget, der kunne fungere. Jesper Hansen og jeg havde tidligere arbejdet sammen på Danfoss, og vi begyndte for alvor at arbejde med udfordringen i efteråret 2009”. Jesper Hansen er elektroniktekniker og fungerer som direktør på lige fod med kollegaen. Der er ca. 35.000 leddegigtramte i DK, heraf 80 % kvinder.

Den bedste kemi


BOREANS´s interesse blev vakt af opfindernes gode forarbejde, og af det faktum, at produktet ikke allerede fandtes.  
Den første investering fra innovationsmiljøet gik til at fremstille en model i aluminium, som skulle kunne nogle bestemte ting: åbne syltetøjsglas, håndtere en brødkniv og åbne en foliepakke. Tre typiske opgaver, der volder problemer for gigtpatienten.  I starten var hånden drevet af strøm fra lysnettet. I sin nuværende form er gribehånden batteridrevet og integreret i en vaskbar ortose, en individuelt tilpasbar håndledsbandage.

 

Den hjælpende hånd er blevet populær hos testpersonerne, som er i stand til at udføre en lang række funktioner i hus og have, hvor der skal løftes, skrues, hældes etc. Teknologien er velkendt; Manuxa drives af et batteri med samme type lader som til en mobiltelefon.

”De brugere, der har testet Manuxa er glade for den, og vil gerne have den med hjem, ” smiler Hans Jørgen Pedersen.

Ny projektfinanciering i 2015

Manuxa er blevet tildelt en projektmedfinanciering på 3,5 mio. kr. fra Markedsmodningsfonden. Fondens bestyrelse har til denne ansøgningsrunde haft mulighed for at uddele i alt 50 mio. kr., og Manuxas projekt blev vurderet til at være blandt de allerbedste. Projektet med et totalbudget på 10,9 mio. kr. har til formål at teste og tilpasse Manuxa, produktet, så det udover at være velegnet for leddegigtramte også kan bruges af borgere med andre håndlidelser.

En lettere hverdag


Fremtidsperspektiverne for Manuxa er lyse: ”Vi får mange gode tilbagemeldinger fra testpersonerne, som fx pludselig igen kan røre i en gryde, tanke bilen eller beskære et træ. De reaktioner har vi filmet og vil vise til de kommunale visitatorer. ” Jesper Hansen slutter: ”Man laver selvfølgelig et firma for at tjene penge, men det er en væsentlig drivkraft, at det her rent faktisk er med til at lette mennesker i deres hverdag! ”

Portefølje