Filter:
Industry:

Select exits

Cases

 
G

Grøn batteriteknologi klar til markedet

Teknologivirksomheden VisBlue ApS, der er en udspringer af Aarhus Universitet, har på 3 år rejst 15 mio. dkk i kapital og fondsmidler, som har været medvirkende til, at VisBlue nu står foran et endeligt gennembrud på markedet med deres teknologi indenfor lagring af grøn energi.

I dag anvendes mellem 30-50% af energien, der produceres af solceller, på bygninger. Den resterende del går enten tabt, eller sendes tilbage til nettet med et tab til følge. Ved at lagre den uudnyttede energi lokalt, kan udnyttelsesgraden af solcellerne forbedres markant, således at en større andel kan anvendes lokalt til drift af bygningen, mens den overskydende del kan sendes tilbage til nettet, når der er størst behov – er dermed den højeste pris – for det.

Søren Bødker, CEO for VisBlue

Jeg er glad for, at Borean stadig tror på VisBlue og viser det gennem en deres fortsatte investering, hvilket også har været udslagsgivende for at tiltrække andre private investorer.

VisBlue har udviklet en skalérbar lagringsteknologi, hvor solenergi kan lagres via metallet vanadium, som er opløst i en væske, til forskel fra den velkendte lagring i et fast stof. Den nye måde at lagre på betyder bl.a., at lige præcis den mængde strøm, man har brug for, kan gemmes både mere sikkert og i længere tid. Det nyudviklede flowbatteri er baseret på en kendt vanadiumteknologi, hvor en af fordelene er, at man kan skalere flowbatteriets effekt og energikapacitet uafhængigt af hinanden. Dermed kan batteriet yde en høj effekt uden at have en stor og pladskrævende kapacitet, og det gør det særligt interessant for almindelige husejere.

Klar til gennembrud på markedet

Det globale marked for energilagring oplever en stærk vækst, som er drevet dels af den fortsatte integration af grøn energi til el-nettet, og dels af elektrificeringsdagsordenen, der flytter en større del af energiforbruget over på strøm. Markedet for installationer af systemer til energilagring forventes at stige med faktor 13 frem mod 2025, hvor det forventes at udgøre et globalt marked på 27 mia. usd1.
VisBlue har netop gennemført en vellykket projektimplementering i Danmarks første reelle energineutrale etagebyggeri, BOLIG+, hvor teknologien er blevet valideret, og arbejder nu på en større ordre til et kommercielt anlæg i en boligforening.

Skalérbarheden og sikkerheden i VisBlue’s teknologi giver en række konkurrencefordele, der sammenholdt med potentialet i at videreudvikle teknologien med organiske materialer danner grobund for et stort potentiale på markedet for energilagring. 

Fakta om VisBlue

Stiftet: 2014

Medarbejdere: 6

Direktør: Søren Bødker

VisBlue’s kompetencer har allerede fået stor opmærksomhed indenfor industrien, bl.a. synliggjort ved, at VisBlue er blevet partner i ORBATS projektet under Innovationsfonden sammen med blandt andre Vestas og Harvard University.
Direktør i VisBlue, Søren Bødker, udtaler:

”I slutningen af 2014 investerede Borean Innovation i VisBlue og teamet bag virksomheden. Denne investering sikrede, at VisBlue kunne udvikle teknologien fra universitetslaboratoriet til et produkt, der kunne installeres af slutbrugeren. Jeg er glad for, at Borean stadig tror på VisBlue og viser det gennem en deres fortsatte investering, hvilket også har været udslagsgivende for at tiltrække andre private investorer.”

VisBlue en del af fremtiden

Blandt investorerne er der også store forventninger til potentialet i VisBlue. Bestyrelsesmedlem og medinvestor, Kim Christensen fra SOKI Holding, siger:

”Omlægningen af energiforsyningen fra fossile brændsler mod vedvarende energikilder er helt nødvendig i fremtiden – denne omlægning er godt i gang. Imidlertid ser vi et stort gap, når det kommer til energilagring. Hvis omlægningen til vedvarende energi skal lykkes, er nye teknologier til bl.a. lagring af strøm helt essentiel. Jeg har fulgt VisBlue i nogen tid og er slet ikke i tvivl om, at de Redox Flow batterier, som VisBlue udvikler, bliver en del af den fremtidige løsning ift. strømlagring.”

Porteføljemanager i Borean Innovation, Morten Bitsch Janik, siger:

” Borean Innovation har valgt at investere yderligere kapital i VisBlue, da selskabet med sin batteriløsning opererer inden for energilagring, hvilket vi ser som et område med meget stort vækstpotentiale. VisBlue har på relativt kort tid udviklet et kommercielt produkt, der nu er klar til markedet, og derfor er det naturligt for os at investere yderligere, for at vi kan få gang i salg og levering til de mange interesserede kunder”.

Portfolio